• opvallende presentatie huis te koop
miniatuur opvallende woning presentatie1

8 aandachtspunten bij woning presentatie op Funda

Stel je bent van plan je woning te koop te zetten. Hoe zorg je er dan voor dat je woning onder de aandacht komt? Hieronder vindt je een lijst met aandachtspunten voor een goede presentatie op Funda;


1) De gegevens van de woning

Zorg er voor dat de gegevens over je woning compleet zijn en blijf subjectief bij het omschrijven van de kenmerken.

Goed: Woning met vrijstaande berging, gelegen aan een rustige weg met 10 meter diepe tuin.
Minder goed: Fraaie woning met berging, gelegen aan een rustige weg met zeer diepe tuin.
Laat de kijker zelf bepalen of het een fraaie woning is en of hij 10 meter zeer diep vindt of niet.

Vergeet niet om ook waardevolle positieve informatie over de omgeving te vermelden. Is je woning gelegen op 5 minuten lopen van het openbaar vervoer? Benoem dit dan in de omschrijving.


2) Verhoog je ranking op Funda

De volgorde van de woningen bepaalt Funda op basis van hoeveelheid foto's, wel of geen Tophuis en de extra presentatieproducten die bij de woning zijn toegevoegd. Een presentatieproduct kan zijn een brochure, een 3D plattegrond, een video enzovoorts. Meer extra presentatieproducten bij de woning betekent een betere ranking op Funda. En elke toevoeging is daarbij even belangrijk.

Aan het plaatsen van extra presentatieproducten op Funda zijn kosten verbonden. Laat je daar niet te snel door afschrikken. Een eerste indruk kun je namelijk maar één keer maken!

3D plattegrond

Een 3d plattegrond is een presentatieproduct


3) Voldoende foto's van uitstekende kwaliteit

Plaats voldoende foto's. Dus niet meer of minder dan noodzakelijk. Het is beter per ruimte één uitstekende foto te plaatsen dan meerdere foto's van matige kwaliteit. Investeer in het laten maken van goede foto's en ga op zoek naar een professionele woning fotograaf. Inspiratie voor goede foto's vindt je bijvoorbeeld op de site van Piron wonen.

Jij weet precies waar een foto genomen is. Maar voor een kijker kan dit minder duidelijk zijn. Daarom is het slim om per verdieping een overzichtsblad te maken met een pijltje waar elke foto genomen is. Een overzichtsblad kun je gewoon tussen de overige foto's op Funda plaatsen.

plaats waar de foto genomen is aangeven op plattegrond

met pijltjes op de plattegrond wordt duidelijk waar welke foto is genomen

4) Je huis als nieuw thuis voor een ander

Bedenk goed dat een kijker bij het bezichtigen van je woning zal beoordelen of je huis wellicht voor hem een nieuw thuis kan zijn. De eerste indruk is daarbij het belangrijkst.

Zorg er voor dat de stijl van je huis aansluit bij de doelgroep die je wilt bereiken. Je makelaar kan je informeren over de te verwachten doelgroep.

Bekijk deze checklist voordat je een te koop bord in je tuin zet:

 1. Achterstallig onderhoud aanpakken;
 2. Zorg dat je tuin er netjes bij ligt en snoei, verplaats of verwijder struiken die het zonlicht in je woning tegenhouden;
 3. Schilder wanden en kozijnen in frisse heldere en neutrale kleuren;
 4. Plaats persoonlijke spullen, zoals foto's, uit het zicht;
 5. Geef een interieur styliste opdracht de vertrekken te stylen naar de smaak van je doelgroep;
 6. Zijn er nog ruimtes onafgewerkt? vraag offertes op deze ruimtes volledig af te werken. Wanneer er geen financiƫle ruimte is de werkzaamheden uit te voeren dan kan de offerte alsnog goed van pas komen. Je kunt overwegen, in overleg met je makelaar, de prijs aan de kijker te presenteren;
 7. Staan er vertrekken leeg? Plaats (eventueel kartonnen) meubels zodat de functie van het vertrek duidelijk wordt.

styling woonkamer door styling for all Marian van der Heide

Een sfeervolle inrichting door Marian van der Heide van Styling for all


Lukt het niet om bovengenoemde punten aan te passen dan kun je ook overwegen één of meerdere 3d interieur impressies te laten maken. De kosten van een 3D impressie zijn vaak aanzienlijk lager dan het daadwerkelijk doorvoeren van de verbeteringen.


blanco afbeelding in het midden

5) Interactieve plattegronden

Vraag je makelaar floorplanner plattegronden op Funda te plaatsen van je woning. Deze plattegronden zijn online zowel in 2D als in 3D te bekijken. En bovendien kan men interactief meubels plaatsen en verplaatsen.

De JPEG bestanden kun je gebruiken voor in de brochures. Het plaatsen van een interactieve plattegrond is een extra presentatie product en heeft daarom een positieve invloed op de ranking in Funda.

3D plattegrond woning

3d plattegrond zowel in 2D als in 3D te bekijken


6) 360 graden fotografie

Een 360 graden foto is een extra presentatieproduct. Woningen met 360 graden foto's op Funda worden daarom door Funda beloond met een hogere ranking. Kies vertrekken waar een 360 graden foto nut heeft.

Een badkamer kan meestal met een groothoeklens prima met een gewone foto in beeld worden gebracht. En kan met een 360 graden foto zelfs kleiner overkomen. In een woonkamer met open keuken of een ruime hal met vide is 360 graden fotografie een goede keuze.

360 graden impressie

naast 360 fotos kun je ook 360 graden impressies laten maken

7) Unique selling points benadrukken

Ga na wat de unique selling points (USP) van je woning zijn. 5 tips om deze USP te bepalen vindt je op de site van myadvertising. Vermeldt deze in de omschrijving van de woning en maak deze visueel in een foto, 360 graden foto, de plattegrond of in een kaart van de omgeving.

8) Video presentatie

Video is één van de extra presentatieproducten die door Funda beloond worden met een hogere ranking. Kies je voor video dan is het goed een plan te bedenken; een soort van script bij de professionele filmmakers. Schrijf de volgende punten op;

 • welke aspecten van je woning wil je in de video onder de aandacht brengen;
 • is video daarvoor meest geschikte medium;
 • hoe lang moet de video zijn;
 • hoeveel opnametijd neemt elk aspect in beslag;
 • welke sfeer wil je overbrengen;
 • Op welk moment van de dag is het zonlicht het mooist voor de video;
 • Heb je voorkeur voor een bepaald weertype in je video;
 • kies je voor een voiceover, achtergrond muziek of de werkelijke geluiden, bij een woning aan zee is het laten horen van het ruizen van de zee bijvoorbeeld een extra middel om de sfeer van de woning te laten proefen.

Ga met bovengenoemd lijstje naar een filmmaker, bespreek je wensen van je video en vraag een vrijblijvende offerte aan.

Neem nu contact met ons op

( * ) Verplicht veld

Neem voor meer informatie telefonisch contact op 0645306528 of stuur een email naar info@3dl.nl

Bekijk onze recente projecten


78-tuinhuis-ontwerpen76-3d-artist-impression-restaurant79-woonboot-architectuur-ontwerp72-uitleg-impressie-maken-van-vrijstaande-woning71-badkamer-restyle-met-3D-tekening

Biesbosch 27 Hoogeveen - info @3dl .nl kvk:70482373 tel 0645306528 3DL